Брутният вътрешен продукт на 65-те най-уязвими държави ще намалее средно с 20% до 2050 г. и с 64% до 2100 г., ако светът се затопли с 2,9 градуса , сочи доклад, публикуван по време на преговорите за климата COP26 в Глазгоу, предаде „Франс прес“.

Дори ако глобалното покачване на температурата бъде ограничено до 1,5 градуса, което е в съответствие с най-амбициозната цел на Парижкото споразумение, същите страни ще понесат удар по БВП от 13% до 2050 г. и 33% до края на века, се казва в проучването, поръчано от „Кристчън ейд“.

Към днешна дата средната температура на повърхността на Земята се е повишила с 1,1 градуса в сравнение с нивата от края на XIX век.

Констатациите на доклада показват, че повече от една трета от държавите по света спешно се нуждаят от помощ за изграждане на устойчивост, за да могат икономиките им да устоят на настъплението на горещините, сушите, наводненията и бурите, които стават все по-интензивни и смъртоносни поради глобалното затопляне.

Осем от десетте най-засегнати държави са в Африка, а две - в Южна Америка. Страната, която е изправена пред най-сериозните загуби на БВП, е Судан, който през септември преживя проливни дъждове и наводнения, засегнали повече от 300 000 души.

До 2050 г. БВП на страната ще намалее с 32%, а до 2100 г. - с 84%, в сравнение с положението, в което би се намирала, ако нямаше климатични промени.