Родният град на украинското поп дуо Tvorchi, което представи страната си на Евровизия тази година, е бил обстрелван минути преди изпълнителите да се качат на сцената в Ливърпуб, Великобритания.

От областната администрация на Тернопол потвърждават, че двама души са ранени при руската ракетна атака. Кметът на града Сергей Надал допълва, че са били обстрелвани складове.

Това е станало 10 минути преди изпълнението на Tvorchi в Ливърпул Арена, става ясно от публикация на дуото в Инстаграм. Изпълнителите се позовават на съобщения от родината си.

След като се представиха на сцената украинските изпълнители написаха в Инстаграм: „Тернопол е името на нашия роден град, който беше бомбардиран от Русия, докато ние пеехме на сцената на Евровизия за нашите стоманени сърца, несломимост и воля“. Изпълнителите също така призоваха „Европа да се обедини срещу злото в името на мира“.

Тернопол е разположен в Западна Украйна, където се водят ежедневни боеве. 

Припомняме, че тази година Евровизия се проведе в северния английски град Ливърпул, тъй като Украйна не можеше да бъде домакин заради ракетните атаки на Русия.