Турция не може да се справи със задаваща се нова вълна от сирийски бежанци, които бягат от ожесточените боеве в Идлиб, предупреди турският президент Ердоган. Той иска предоговаряне на мигрантското споразумение с ЕС, пише „Дойче веле”.

Идлиб е под обстрел. От седмици наред се водят ожесточени боеве за сирийския регион - последният бастион на джихадистките бунтовници. При тези обстоятелства все повече хора са принудени да избягат - по данни на неправителствената организация „Риспонс координейшън груп” от ноември насам около 217 000 души са напуснали домовете си.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че се задава нова вълна бежанци от Сирия. Както през 2015 г. , очаква се скоро голям брой сирийци да се отправят към Европа. Заради бомбардировките над 80 000 души са били принудени да напуснат сирийската провинция Идлиб и вече са на път към турската граница. Ердоган съобщи, че този път страната му няма да е в състояние да поеме този огромен наплив. „Негативният ефект от натиска, който изпитваме, ще бъде почувстван от всички европейски страни, особено от Гърция", заяви Ердоган.

Както съобщава „Зюддойче цайтунг", очевидно в отговор на това предупреждение Ангела Меркел възнамерява да посети Турция идващия месец. Ако това пътуване се осъществи, германският канцлер ще настоява пред Ердоган да запази условията по споразумението за бежанците, което ЕС и Турция сключиха през март 2016 г.

Споразумението предвижда Турция да осуетява опитите на бежанците с помощта на каналджии да се придвижат от сирийска територия към гръцките острови. В замяна на това ЕС обеща да предостави 6 милиарда евро до 2018 г. за подобряване на условията на живот на бежанците в Турция. Освен това Турция се задължава да връща обратно лицата, които не получат право на убежище. Срещу всеки депортиран в Турция бежанец страните от ЕС се задължават да приемат по един сирийски бежанец директно от Турция. ЕС заяви също така, че е готов да преговаря със страната за премахването на визовите изисквания за турските граждани и приемането на Турция в ЕС.

Турция настоява за предоговаряне на Споразумението с оглед на задаващата се нова вълна от бежанци. Още през лятото Ердоган се закани, че ще отвори вратите към Европа, ако не получи от повече подкрепа в грижите за бежанците, живеещи в страната. До този момент Турция е подслонила около 3,6 милиона сирийски бежанци.

Новите искания на Анкара се свеждат до повече пари за издръжката на нарастващия брой бежанци, облекчаване на визовите условия за турските граждани, напредък в разширяването на митническия съюз и помощ при изграждането на зона за сигурност на сирийска територия.

Засега споразумението е изпълнило своята цел, казва социологът и експерт по миграцията Джералд Кнаус и допълва, че след влизането му в сила едва няколко сирийци са успели да преминат границите на ЕС. От близо 50 000 души, достигнали до гръцките острови тази година, по-малко от една трета са били сирийци.

Според Кнаус мнозинството сирийци, живеещи в Турция, не са готови да тръгнат към Европа: „Докато се чувстват защитени в Турция, имат достъп до здравната и образователната система и получават социални помощи, те ще си останат в страната", смята Кнаус. Но за целта Турция ще трябва да продължи да получава финансова подкрепа от ЕС, иначе ситуацията ще се влоши.

И двете страни нямат интерес от това. Ето защо се принуждават да си сътрудничат. Споразумението дава на Съюза известна свобода на действие, която той би загубил, ако то бъде предоговорено. И същевременно в такъв случай той ще бъде зависим от турските решения.

Гърция очаква около 100 000 нови бежанци идущата година да потърсят приют на островите й. Само през последните шест месеца страната е приела 45 000 нови бежанци, съобщи говорителят на правителството Манос Логотетис.

За страните от ЕС това означава, че бързо ще трябва вземат решения дали да приемат или да отхвърлят молбите за убежище на хората, които пристигат на гръцките острови.

В бъдещите преговори е заложена на карта не само съдбата на сирийските бежанци, твърди Кнаус: „Ако споразумението между ЕС и Турция се провали заради отстъпки от страна на Съюза, който би пренебрегнал в такъв случай собствените си ценности, никой вече няма да може да защити надеждността на Конвенцията за бежанците в световен мащаб."