Европа в момента ври и кипи, защото дълго време не смееше да каже, че това, което се случва в Турция през последната една година, не съвпада с представата за елементарна демокрация. Това заяви доц. Атанас Семов, който от вчера е член на правния съвет на Румен Радев, в студиото на „Лице в лице”.

По думите му България, както и останалите държави от Съюза, така и не са се осмелили да заявят категорично, че намесата на Турция във вътрешните работи на някои държави е недопустимо.

„Брюкселската склонност към затваряне на очите и към подминаване на някои от големите теми вреди на самия Брюксел”, твърди доц. Семов.

Според него е крайно време Евросъюзът да говори открито и честно за общите ценности, защото именно това е довело до решението за брекзит, за добрия резултат на Герт Вилдерс на изборите в Холандия и за високия резултат, който вероятно ще покаже Марин льо Пен, на тези във Франция.

Петте сценария за бъдещето на ЕС, предложени от Жан-Клод Юнкер, и страховете около тях са силно пресилени, твърди доц. Семов. По думите му те не са реалистични и са само „пет различни обиколки около един и същи въпрос”.

Вижте повече във видеото: