Балканският път на бежанците остава затворен, но след неуспелия референдум в Унгария нова група мигранти се струпва на южната граница на страната. Затова доброволни патрули подсилват редиците на граничните власти.

С един от тези доброволци – 33-годишният Александър Шандор, се срещнаха Кристина Баксанова и операторът Борис Пинтев.

Снимка: bTV

Шандор участва в патрул в района на Ашотхалом.

„Много военни са прегрупирани на други места, затова няма достатъчно военни и полицаи по границата в тази част. Това затруднява нашата работа. Напълно непредсказуемо е. Мигрантите идват и през деня, но предимно през нощта. Трябва да сме непрекъснато в готовност“, казва той.

От другата страна на оградата при Ашотхалом е нелегалният лагер на миграните, които чакат да бъдат допуснати в транзитната зона на унгарска територия. Всеки ден властите пускат по 30 души, само семейства.

Снимка: bTV

Всяка вечер обаче групи от по 20-ина души си опитват нелегално да преминат границата от Сърбия в Унгария, разказва бежанец.

По думите на Шандор мигрантите срязват телената ограда със специални ножици. Често им помагат трафиканти.

„Когато видим мигранти, ги предупреждаваме, че трябва да спрат и да се идентифицират. Ако не го направят, ги залавяме, съобщаваме на полицията и им ги предаваме“, разказва той.

Снимка: bTV

Доброволните отряди са сформирани по идея на кмета. Затова той често позира с тях. Акциите им са публикувани в личната му страница.

Снимка: bTV

Същевременно, успоредно на оградата, вече се полагат основите и за втора телена защита. Според Александър обаче, тя няма да спре опитите за нелегално влизане в страната.

Защо тези доброволни отряди са легални в Унгария и защо, противно на очакванията, повечето унгарци избраха да замълчат на референдума за бежанците – гледайте „bTV Репортерите: Vox Populi от Будапеща“ тази вечер след централната емисия новини.