След цяла нощ преговори Европейският съюз все пак спаси Гърция от фалит. Финансовите министри на страните от еврозоната и МВФ одобриха 130 милиарда евро спасителна помощ.

България не участва с никакви суми в този спасителен финансов пакет за Гърция. Ето защо и финансовият министър Симеон Дянков, който също бе в Брюксел, не участва пряко в тези преговори, защото страната ни не е член на еврозоната.

Маратонът, наречен спасяването на Гърция, започна вчера следобед и приключи призори. В преговорите се включиха финансовите министри на страните, въвели еврото, Международният валутен фонд и топ банкерите от германските, френските и другите големи чуждестранни банки кредитори на Гърция.

След 14 часа пазарлъци банките се съгласиха да опростят още по-голям процент от дълга на Гърция. Страните от еврозоната обаче ще дадат 117 милиарда евро.

„Министрите единодушно се съгласиха с този толкова важен пакет. Той е като печат на доверието. Никой не би дал толкова много пари на една държава, ако не вярва че това ще проработи”, коментира председателят на ЕК Жозе Мануел Барозо.

"Еврогрупата оценява значителните усилия, направени от гръцкия народ. Трябва да подчертаем, обаче, че е необходима още много работа от цялото гръцко общество, за да се изведе икономиката на пътя на растежа", добави Жан-Клод Юнкер, председател на еврогрупата.

Сметката на Гърция ще платят държавите от еврозоната

с вноски в Европейския фонд за финансова стабилност, в който България не участва. Най-много пари ще дадат Франция и Германия, чийто банки са основен кредитор на Гърция - 55 милиарда евро. МВФ ще помогне само с 13 милиарда. Остатъкът ще дойде от Европейската централна банка. Срещу тези пари обаче Европейският съюз и МВФ договориха още по-строг надзор върху правителството в Атина.

Гърция ще приеме специален закон, че ще си плати оставащия дълг с приоритет към всички страни от еврозоната.

„Убеден съм че правителството на Гърция след изборите също ще изпълнява стриктно и в срок програмата, защото това е в интерес на гръцкия народ”, увери премиерът Лукас Пападимос.

.Цената на помощта включва строго наблюдение и фискална дисциплина

Представители на така наречената тройка - ЕС, МВФ и банките-кредитори, ще контролират още по-изкъсо колко пари събира и харчи правителството в Гърция

Това, разбира се, не слага край на проблемите на страната - тепърва предстои да видим дали гръцките политици ще спазят обещанията, поети към “тройката” кредитори. Часове преди срещата на финансовите министри, в Атина се проведоха поредните протести срещу новите икономически ограничения, който гърците трябва да направят.

След зелената светлина за поредния транш от заема за южната ни съседка, стойността на еврото спрямо долара се повиши незабавно на валутните пазари в Азия.

Но като цяло пазарът не е убеден, че фалитът на Гърция е напълно избегнат и затова спекулациите по темата ще обяви ли Атина банкрут най-вероятно ще продължат и следващите седмици.

Реакции за заема

Според гръцкия премиер решението на европейските кредитори е историческо и ще даде възможност на Гърция да постигне устойчив икономически ръст.

Опозиционните партии пък се обявиха против получаването на втория спасителен пакет. "Фалитът се отлага за по-късно", коментираха от Комунистическата партия. А обикновените гърци са сдържани в реакциите си. Смесени са и чувствата в деловите среди, след като стана ясно, че гръцките банки също ще трябва да опростят допълнителни 7 милиарда евро от отпуснатите кредити.

„Орязване на заплатите, орязване на пенсиите, орязване, орязване. Колко време ще продължи това орязване? Те се подиграват с достойнството на гръцкия народ”, коментира Леонидас Папаянис, служител в Министерството на развитието.

Синдикатите обявиха нова 24-часова обща стачка на 29 февруари, за да протестират срещу новия заем.

Финансовите пазари се оказаха подготвени за новината и нямаше сътресения на борсите. Според финансистите обаче решението по заема не е решение на кризата.

„Все още очакваме решение на гръцкия проблем и виждаме раздвижване сред някои инвеститори. Трусовете обче плавно обхващат и Португалия, която е на път да се превърне във втора Гърция”, коментира Оливър Рот - финансов експерт.

Политическите анализатори обаче виждат доста ползи от новия спасителен транш.

„Това беше последният шанс за Гърция, видяхте колко продължиха преговорите. Търпението на европейските ни партньори се изчерпва и не вярвам да ни дадат повече пари”, смята Димитрис Кацикас - университетски преподавател. По улиците на Атина стотици отново излязоха на протест.