До три месеца Европейският съюз може да въведе електронни ваксинационни сертификати. Това решиха лидерите на 27-те на виртуална среща.

Те също така се договориха да ускорят производството и доставките на ваксини срещу коронавируса.

Сертификатите ще се издават на хора, които са се ваксинирали или са преболедували и имат изградени антитела срещу коноравируса, обясни председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Председателят на Евросъвета Шарл Мишел каза, че ЕС ще работи с фармацевтичните компании с цел да се ускори производството и доставката на ваксини. 

По думите му нужно е също да се инвестира в разработката на ваксини срещу новите варианти на коронавируса.

"Изправени сме пред нови заплахи - кибер, хибридни и дезинформацията. Трябва да засилим своята гъвкавост и вероятно също така да приспособим инструментите си", каза Шарл Мишел.

Днешните разговори ще бъдат посветени на сигурността и отбраната. В тях ще се включи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Основната задача на НАТО по време на тази пандемия беше да гарантира, че здравната криза няма да се превърне в криза на сигурността", каза Столтенберг.

Премиерът Бойко Борисов ще подчертае, че България споделя очакванията за по-засилена роля на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз за справянето с новите заплахи пред сигурността и с управлението на кризи.