Опозиционерът Алексей Навални до няколко часа ще бъде транспортиран за лечение в Германия. Болницата в руския град Омск, където беше приет по спешност, даде съгласието си той да бъде преместен.

„Взехме решение да не се противопоставяме на транспортирането му до друга болница - онази, която посочат неговите близки", заяви пред журналисти заместникът на главния лекар на болницата Анатолий Калиниченко.

Руските медици определиха състоянието му като стабилно, въпреки че по-рано днес не препоръчваха да лети и бяха категорични, че състоянието му ще се влоши, ако бъде транспортиран в чужбина.

Навални е в изкуствена кома в по-стабилно състояние и няма непосредствена опасност за живота му. Положително становище за транспортирането му дадоха германските лекари, изпратени в сибирския град Омск, след като са прегледали пациента.

Според главния лекар в болницата в Омск, Навални най-вероятно страда от нарушения в метаболизма, причинени от рязко падане на кръвната захар.

Съпругата на Навални написа писмо до президента Путин, с молба, мъжът ѝ да бъде лекуван в чужбина. През целия ден тя не беше допусната до него, нито до германските лекари, което подхрани съмненията, че причината за състоянието на Навални се прикрива.

„Смятаме, че това се прави, за да може химическото вещество, което е в организма му да се изпари. Затова не ни го предадоха, за да са сигурни, че всички следи от веществото ще са изчезнали. Той не е в добро състояние. Нямаме доверие на тази болница и настояваме да го пренесем в независима болница при лекари, на които вярваме“, каза Юлия Навалная.

От болницата в Омск потвърдиха, че са открили индустриален химичен елемент по пръстите, кожата и дрехите на Навалани, но не и в организма му. Такъв химикал се използва в производството на пластмасови чаши, уточниха руските лекари.