До часове се очаква президентът Путин да подпише закона за присъединяването на четирите окупирани украински региона към Русия. По-рано горната камара на руския парламент одобри единодушно анексирането им. 

Москва разпространи кадри от подготовката на резервистите за фронта. Според военния министър досега са извикани над 200 000 души. Други 200 000 са избягали в Казахстан, обявиха властите в Астана. 

В същото време украинската армия е пробила руските позиции на брега на река Днепър в южната Херсонска област. Проруските администратори признават, че силите на Киев са напреднали и на изток в Луганска област.

„Анексирали ли са ни? Дори не сме знаели. Как така? Ние живеем в Украйна. Защо това да се променя?“, каза изненадано Наталия Птушко, жител на освободения от украинските сили Святогорск.

Указ на Зеленски подпечатва отказа на Киев да води преговори с Русия, докато начело е Путин. От Кремъл отговориха, че ще изчакат следващ президент на Украйна.

Остри реакции предизвиква милиардерът Илон Мъск с публикуваното си в „Туитър“ предложение за спиране на войната. То включва нови референдуми под егидата на ООН и запазването на Крим от Русия.