Всички граждани да останат по домовете си поради пряка опасност за живота им – за това призоваха властите в австрийският град Дойчфайстриц, където живеят около 4000 жители. Причината – буря с проливен дъжд.

В допълнение към настоящото наводнение се очаква още един опасен фронт с валежи до 100 литра на квадратен метър, съобщиха и местните власти в австрийския град Грац.

До центъра на града може да се стигне само с лодка, пише изданието „Клайне цайтунг“. Говорител на общността обяснява пред вестника, че някои шофьори са останали блокирани в превозните си средства, защото не е можело да бъдат спасени.

Снимки в социалните мрежи показват, как водата е блъскала автомобилите в стените на къщите.

Метеорологът на ORF Мануел Оберхубер сподели видеоклипове в платформата X, които също показват тежките наводнения в град Дойчфайстриц.

Във видеоклиповете се виждат хора, които седят по таваните на колите си, за да се спасят от удавяне.

Пункт за спешен контакт е създаден от Червения кръст в Австрия. Там се раздават основни консумативи, за да посрещнат хората основните си нужди по време на бедствието.

Системите за аларма на гражданска защита бяха задействани и в други по-малки австрийски градове. Властите все още не съобщават за жертви.

Кално свлачище обаче е паднало на ключова магистрала в засегнатия от проливните дъждове район. Скоростният път ще остане затворен през следващите дни, съобщава немското издание „Шпигел“.