Най-многолюдната страна в света - Китай, се бори с надвиснала демографска криза, тъй като е изправена пред бързо застаряваща работна сила, забавяща се икономика и най-слабия ръст на населението от десетилетия насам.

Въпреки че през 2016 г. официалните лица облекчиха строгата "политика на едно дете" в страната и миналата година разрешиха на двойките да имат до три деца, раждаемостта спадна до рекордно ниско ниво.

"Темпът на нарастване на общия брой на населението се забави значително и ще навлезе в етап на отрицателен прираст през периода на "14-ия петгодишен план", съобщиха от Националната комисия по здравеопазване (НКЗ) в понеделник, като се позова на периода между 2021 и 2025 г.

В началото на тази година властите в Китай съобщиха, че според прогнозите се очаква населението да навлезе в нулев растеж "или дори отрицателен растеж" през този 5-годишен период.

"Понастоящем системата на политиката на страната ни за подпомагане на раждането не е съвършена и има голямо разминаване с развитието на населението и очакванията на хората", посочва комисията си в последния доклад. 

В него се допълва, че през последните години общият коефициент на плодовитост е спаднал под 1,3, а около 2035 г. се очаква страната да навлезе в етап на силно застаряване, като повече от 30% от населението ще бъде на възраст над 60 години.

Семействата започват да стават все по-малки, което "отслабва" функциите на пенсионното осигуряване и грижите за децата, заяви здравната комисия и призова за подобряване на подкрепата за отглеждане на деца и за политики в областта на жилищното настаняване, образованието и данъчното облагане, които да помогнат за намаляване на тежестта върху семействата, цитира БГНЕС.

В някои части на Китай властите вече въвеждат политики, благоприятстващи семейството, в опит да се преборят със забавянето на раждаемостта.

Източният град Ханджоу обяви в понеделник, че семействата с три деца ще могат да вземат с 20% повече от максималния лимит, когато кандидатстват за първи път за заеми от жилищния фонд.

Според държавните медии други градове като Нанчан и Чанша също са въвели подкрепящи политики.

Като причини за по-малкия брой бебета се посочват по-високите разходи за живот и културната промяна, тъй като хората свикват с по-малките семейства.

Политиката за едно дете е въведена от Дън Сяопин през 1980 г. с цел да се ограничи прираста на населението и да се насърчи икономическото развитие, като са направени някои изключения за семействата в селските райони и етническите малцинства.

Според прогнозите на ООН през ноември 2022 г. световното население ще достигне осем милиарда души, а през 2023 г. Индия ще изпревари Китай като най-населената страна в света.