Руският президент Владимир Путин не е посочвал конкретно място в изявлението си пред Федералното събрание, когато каза, че Русия е готова да предприеме огледални мерки, ако Щатите разположат ракети със среден и малък обсег в Европа.

Това каза говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Президентът говори за това, че ако над нашата страна надвисне заплаха и до нейните граници бъдат разположение ракети със среден и малък обсег, насочени към нас, ще се наложи да се вземат огледални мерки и да се насочат нашите ракети не само към мястото на заплахата, но и към онези територии, където се намира центъра за приемане на решения. Моля да обърнете внимание, че президентът не е назовавал нито един географски пункт в тази връзка”, напомни представителят на Кремъл.

На 20 февруари Владимир Путин направи ежегодното си обръщение към Федералното събрание, в което засегна редица теми, включително и темата за сигурността.

НАТО веднага определи думите на руския президент като заплахи и посочи, че те са недопустими.

„НАТО няма намерение да разполага в Европа нови ядрени оръжия с наземно базиране”, каза говорителят на северноатлантическия съюз в отговор на речта на Путин пред руския парламент.