Китайският дисидент Чен Гуанченг иска да напусне Китай и да замине за САЩ, защото се страхува за себе си и сигурността на семейството си. Това стана ясно от негово интервю за американски медии.

Вчера слепият адвокат напусна сградата на американското посолство в Пекин, където се укриваше няколко дни, след като избяга от домашен арест. Чен се прибрал у дома, след като американските дипломати потвърдили, че китайските власти поели ангажимент, че нищо няма да застраши дисидента.

Междувременно държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, която е на посещение в Пекин, заяви, че всички правителства, включително китайското, са длъжни да спазват човешките права и достойнството на гражданите.

Официалната китайска реакция не закъсня – преди срещата с Клинтън президентът Ху Дзинтао отбеляза, че независимо от всички разногласия с Вашингтон, двете страни трябва да уважават суверенитета си.

На 27 април Чен Гуанченг публикува видеообръщение в блога си, в което заяви, че е избягал от домашен арест, под какъвто е поставен от 2010 г.