Директорът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър подаде оставка. Клапър отдавна беше казал, че смята да се оттегли в края на мандата на Барак Обама. Днес той заяви пред комисията по разузнаването на Камарата на представителите, че снощи е внесъл оставката си, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  

Членовете на комисията на шега го попитали дали не би искал да остане, да речем, за още четири години, а Клапър им отвърнал в същия дух, че жена му едва ли би го одобрила.  

Клапър заемаше този пост от август 2010 година. Преди това е служил във ВВС и е бил директор на военното разузнаване. Той ще продължи да изпълнява функциите си до края на мандата на администрацията на Обама, добавя Ройтерс.  

Клапър се оттегля от поста си в момент, в който САЩ имат новоизбран президент - Доналд Тръмп, който постави под съмнение оценките на разузнавателните служби относно евентуална роля на Русия в хакерските атаки по време на кандидат-президентската кампания, отбелязва Франс прес.

Днес пред комисията по разузнаването в Камарата на представителите Клапър каза, че не очаква значителна промяна в поведението на Русия по въпроса за информационната война.

Руснаците имат едно много активно и агресивно средство за водене на така наречената информационна война или хибридна война, заяви Клапър, цитиран от Франс прес.

Това винаги е било така още по времето на СССР и очаквам, че това ще продължи, добави той.
Клапър обаче каза, че фактът, че американската администрация е разкрила пред обществеността руските хакерски атаки, насочени срещу американските избори, е имало ефект, като е пресякло киберразузнавателни дейности, наблюдавани в изборните системи на някои американски щати.

В по-общ план Клапър каза, че не може да прогнозира какво въздействие ще има върху поведението на Русия смяната на американската администрация.

Относно действията на Русия в Сирия Клапър обвини руските военновъздушни сили, че са нанасяли удари по граждански обекти, което оказвало негативно влияние върху сирийската опозицията, върху нейния боен дух и готовността й да се сражава, предаде ТАСС.

Клапър изрази също така предположение, че Русия ще разшири присъствието си във военната база Тартуз, което ще бъде в подкрепа на нейните военноморски операции в източната част на Средиземно море, предаде Ройтерс.