Мартин Шкрели, директор на фармацевтичната компания "Тюринг", се превърна в най-мразеният човек на планетата, след като компанията повиши цената на хапче, използвано от болни от СПИН, с повече от 5000%.

Преди дни компанията "Тюринг" вдигна цената на едно от най-използваните лекарства при болни от СПИН и рак и предпазва от паразитни инфекции. Цената на лекарството "Дараприм", използвано от милиони хора по цял свят, скочи от 13,50 долара за хапче на 750 долара за хапче, което прави повече от 5000% увеличение на цената.

Увеличението предизвика силна обществена реакция и така директорът на компанията Мартин Шкрели се превърна в един от най-мразените хора в световен мащаб.

Според американските медии Шкрели е по-мразен дори от зъболекаря Уолтър Палмър, убил защитения лъв Сесил в Зимбабве.

Шкрели се опита да се защити в Twitter, както и в интервюта по американски телевизии, но без успех.

След като дори Хилари Клинтън взе отношение по темата и написа в личния си Twitter профил, че възнамерява да преустанови вдигането на цените на лекарствата, "Тюринг" и Мартин Шкрели започнаха да отстъпват.

„Съгласихме се да намалим цената на "Дараприм" на такава, която да е по-приемлива”, заяви Шкрели в интервю за телевизия ABC.