Американските абитуриенти и абсолвенти са изправени пред сходен проблем с българските си връстници: Как да отпразнуват паметни момент на своето дипломиране?

Пандемията с COVID-19 обърка и плановете на дипломантите отвъд океана. В тази трудна ситуация ръководството на щатския университет в Сан Маркос в Калифорния намира интересно решение как да връчи свидетелствата на своите възпитаници, така че да са спазени изискванията за социална дистанция и мерките срещу разпространението на коронавируса.

Студентите дефилират със своите коли през кампуса на университета, а служители им раздават дипломите, без да се налага те да слизат от колите си.

Макар церемонията да е доста различна от традиционното завършване, абсолвентите все пак успяват да разведрят атмосферата, обличайки дрехите, които са подготвили за своя бал. Много от тях са се показали през прозорците на колите и изразяват радостта си с викове.

Снимка: Ройтерс

За разлика от възпитаниците на университета в Сан Маркос, абсолвенти в Колумбийския университет в Ню Йорк, завършващи архитектура и градоустройство, няма да имат късмета да преживеят реално церемонията по своето дипломиране, която ще се проведе онлайн.