Външните министри на страните членки на Арабската лига се събраха на специално съвещание на 3 март, за да обсъдят действията на Турция в Близкия изток. Под председателството на Египет дипломатите обсъдиха „агресивното“ поведение на Анкара и турската намеса в конфликтите в Сирия, Либия и Ирак, съобщават „Еджипт Тудей“ и „Аталаяр“.

Според държавите членки на Арабската лига налице е турска намеса във вътрешните работи на гореизброените държави, на което организацията трябва да се противопостави. Във фокуса на срещата беше формирането на общ подход по отношение на турските трансгранични операции.

На форума беше изразена позицията, че Турция нарушава суверенитета на Ирак с операциите си срещу терористичната Кюрдска работническа партия - ПКК, в северната част на тази страна.

Външното министерство на Турция реагира остро с позиция този петък на „твърденията“ на Арабската лига за нейна намеса във вътрешните дела на някои арабски страни.

Анкара призова някои страни членки на лигата да спрат да използват "стереотипни обвинения към нашата страна с цел да прикрият своите деструктивни действия".

Според турското дипломатическо ведомство решенията на срещата в Кайро в сряда са „приети в резултат на налагането на различни играчи без провеждането на прозрачен преговорен процес между страните членки".

Със своята „принципна и решителна позиция“ Турция е една от държавите, които полагат най-големи усилия за „регионалния и световния мир и устойчивостта на сигурността", подчертава министерството.

Главен приоритет на Турция в региона е запазването на суверенитета, териториалната цялост и политическото единство на арабските държави, се казва в позицията.

„Отново приканваме Арабската лига да приоритизира мира, просперитета и добруването на арабите и конструктивно да допринесе за установяването на сигурност и стабилност в региона, вместо да взима на прицел нашата страна с безпочвени обвинения", пише външното министерство на Турция.

На срещата на външните министри от Арабската лига на 3 март за генерален секретар бе преизбран египтянинът Ахмед Абул Гаит, отявлен противник на влиянието на регионалните сили Иран и Турция в арабския свят, отбелязва вестник „Милли газете“.

Военните операции на Анкара в Ирак предизвикаха миналата седмица напрежение и между Турция и Иран. Дипломатически представител на Техеран също определи турските действия като „нарушение на суверенитета на Ирак“, което предизвика остра реакция от дипломатическото ведомство на Анкара.