Не трябва да си затваряме очите пред наличието на реални проблеми – когато 50 000 души участват в дадени събития, има сериозни и дълбочинни проблеми в обществото, които предизвикват такава реакция. Това коментира в студиото на „Лице в лице” Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения по повод безредиците в Хамбург по време на срещата на Г-20.

„Глобализацията разчупи тази сигурност, която националната държава даваше на обикновените хора. Те вече се чувстват много по-уязвими от всяка гледна точка – политическа, икономическа, социална”, подчерта той. Според него сигурността се търси в близостта на етнос, религия и идеи и се трупа фрустрация срещу това, което се случва по света.

„Парадоксът е, че когато погледнете статистиката на ООН, никога светът не е живял по-охолно, никога гладът по света не е бил толкова ограничен, огромни маси хора излизат от крайната бедност… и заедно с това има едно усещане на несправедливост и тя идват най-вече от много хора в развитите страни, които за първи път се конкурират с хора от по-неразвити страни”, коментира друг дипломат от кариерата – Стефан Тафров.

Според Кючуков форумът в Хамбург е очертал много сериозни тенденции към преконфигурация на силовите линии по света: „Тук се наблюдава едно постепенно трансфериране на икономическата мощ на Китай в политическо влияние в света и постепенно заемане на позиции в сферата на сигурността”.

Тафров посочи, че срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин е показала желание за някаква форма на сътрудничество между двамата лидери: „Хубаво е когато две ядрени суперсили като САЩ и Русия си говорят, това е добре за целия свят”.