Напрежението във Фъргюсън, Мисури расте в поредна нощ на ожесточени сблъсъци между протестиращи и полиция.

Губернаторът въведе полицейски час, за да овладее безредиците. Въпреки това обаче и тази нощ протестите не спряха. Властите използваха димни бомби и сълзотворен газ срещу демонстрантите. По-рано един човек беше прострелян, а седем са арестувани.

Около 400 души, предимно младежи, но и семейства с деца, се събраха на импровизирания митинг. Полицаи пристигнаха в района с бронирани автомобили и използваха димни гранати срещу демонстрантите, включително срещу отразяващите обстановката във Фъргюсън представители на медиите. Дотогава протестът изглеждаше мирен, предаде „Ройтерс”.

Полицията обаче обясни, че използва димните гранати, за да разпръсне „агресори", опитващи се да проникнат в команден полицейски пост, и че бронираните автомобили са разположени по улиците, за да гарантират обществената сигурност. Служители на реда произведоха предупредителни изстрели във въздуха и предупредиха с мегафони демонстрантите да се разотидат.

Протестите започнаха преди десет дни, след като 18-годишният Майкъл Браун беше убит в обитаваното предимно от чернокожи предградие на Сейнт Луис. Според полицията той е бил застрелян при нападение на полицай и опит да вземе оръжието му.

Частна аутопсия, направена на убития Майкъл Браун в неделя, е установила, че 18-годишният младеж е бил прострелян най-малко шест пъти. Браун е бил улучен най-малко два пъти в главата. Куршумите изглежда са пронизали тялото му от много близко разстояние.