Поредна мащабна дезинфекция ще бъде проведена в Москва в неделя, за да се предотврати разпространението на коронавирус, съобщават пресслужбата на московското кметство, цитирани от РИА Новости.

В страната за последното денонощие са регистрирани 1667 случая на COVID-19. Общо за Русия заразените са на 13 500.

"Специалистите на комплекса за градска икономика ще проведат цялостна дезинфекционна обработка на всички асфалтови бетонни и други покрития на пътища, тротоари, паркинги, дворове и безистени", каза заместник-кметът на Москва по жилищно-комунални услуги и обществено подобрение Петър Бирюков.

Особено внимание ще бъде отделено на дезинфекцията на териториите на лечебните заведения, териториите пред входoвете на метростанции и сградите близо до станциите на подземната железница, транспортните възли и спирките на обществения транспорт.

Освен това ще се дезинфекцират и обществените тоалетни, пречиствателните станции за питейна вода и пречиствателните станции, както и съоръженията за управление на отпадъците.

"На места, недостъпни за оборудването, специални екипи ще извършват обработката ръчно. Общо над 4 хиляди единици техника за пръскане и измиване с вода ще бъдат включени", каза заместник-кметът.

Бирюков подчерта, че дезинфекцията на всички съоръжения се извършва с помощта на дезинфектанти, препоръчани от Федералната служба за надзор на правата на потребителите и човешкото благосъстояние. Те са напълно безопасни и широко използвани за дезинфекция на контактни повърхности в училища, детски градини и заведения за обществено хранене.