Девет души са били убити при турски въздушен удар по главната болница в населения преобладаващо с кюрди северозападен сирийски град Африн тази вечер, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ).

Новината бе потвърдена от представител на Силите за народна защита (СНЗ) – сирийската кюрдска милиция, срещу която турската армия и съюзени с нея сирийски бунтовници започнаха операция в анклава Африн на 20 януари.

Той каза, че е била поразена единствената голяма болница в едноименния град. Въздушните удари и артилерийският обстрел срещу Африн продължават.

Двадесет и седем цивилни са били убити и 30 ранени, при турски въздушни удари и артилерийски обстрел срещу населения преобладаващо с кюрди северозападен сирийски град Африн днес, предаде по-рано ДПА, като се позова на СЦНПЧ, базирана във Великобритания неправителствена мониторингова организация, която разполага с широка мрежа от информатори в Сирия.

Снимка: Reuters

Над 35 000 цивилни са избягали от Африн през последните 48 часа. Те са се насочили към контролирани от сирийското правителство райони, съобщи още СЦНПЧ.

Турското правителство смята СНЗ за терористична организация, свързана с бунтовническата групировка в Турция Кюрдска работническа парти (ПКК). СНЗ бяха партньор на САЩ в борбата в Сирия срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", припомня ДПА.

Снимка: Reuters

Град Африн е обсаден от турската армия и сирийски бунтовници от понеделник. Около 249 човека, сред които 43 деца, са били убити в едноименния анклав от началото на офанзивата според данни на наблюдателния център отпреди въздушния удар по болницата.

Снимка: Reuters

Междувременно Свободната сирийска армия, подкрепяна от турската армия, е превзела най-важния от страгическа гледна точка район в Африн, съобщи агенция Доган.

Това е районът около язовира Мейданки, откъдето става снабдяването с електричество и вода на Африн и региона. Районът бил превзет след ожесточени боеве край град Мейданки, в резултат на които бил напълно прочистен от терористичните групировки.

С операция на турски командоси и снайперисти било превзето селото Мухабебе, съобщи кореспондент на агенцията, според когото терористичните групировки са напуснали селото. Редица пътища и сгради обаче били минирани. Около град Мейданки били изкопани защитни ровове.

Снимка: Reuters