17 дни преди президентските избори в Руската федерация, борещият се за четвърти мандат държавен глава Владимир Путин постави рекорд с продължителността на речта си пред Федералното събрание. В рамките на час и 55 минути програмното му изказване засегна множество теми, но общото послание е едно – стопанинът на Кремъл обещава на избирателите да направи страната не само силен военен, но и икономически фактор.

Путин още в началото подчерта, че посланието му е „за вътрешна консумация” – за едно „демократично общество, тръгнало свободно по собствения си път”. „За да се движим напред, ние трябва да се развиваме динамично, длъжни сме да разширяваме пространствата на свободата във всички сфери – да укрепваме демократичните институции, местното самоуправление, структурите на гражданското общество, съдебната система”, категоричен беше президентът.

Снимка: EPA

По думите му Русия е способна на качествен скок във всички области, като ключови задачи за следващите години ще е намаляване на бедността и постигане на устойчив ръст на населението. Освен това износът трябва да превиши вноса след 4 години.

БВП на глава от населението трябва да се вдигне 1,5 пъти за 6 години, като през това време и ще се разкрият 270 000 нови места в детските ясли. Държавният глава представи мащабна строителна програма, съчетана и с намаляване на ипотеките с цел 5 млн. семейства да получат жилище при по-добри условия.

Подобни мерки Кремъл предвижда и по отношение на пътната и морска инфраструктура, здравеопазването и образованието.

Снимка: EPA

Според Путин е необходима регулярна индексация на пенсиите, като средната продължителност на живота трябва да достигне над 80 години в края на следващото десетилетие.

„Властите в Руската федерация правят всичко възможно за развитие на предприемачеството в страната. При това обаче бизнесът е длъжен да увеличава участието си в стратегическата задача – развитието на страната”, заяви президентът - явно във връзка с огромните средства, които руски олигарси държат в чужбина.

Размахан пръст на запад

Макар и уж вътрешнополитическа, речта на Путин в края си беше явно насочена към чужбина. Той призова западните страни да се вслушат в предупрежденията на Русия за нарушаването на международния стратегически баланс.

Путин отбеляза, че всички предложения за съвместна противоракетна отбрана са били отклонени от САЩ.

Снимка: EPA

Вероятно в тази връзка той обяви създаването на нова крилата ракета с малка, но мощна ядрена бойна глава, която, по думите му, е „неуязвима от ПВО и ПРО”. Освен това, новата супертежка балистична ракета „Сармат” започва изпитания. Перспективните разработки на стратегически оръжия ще носят названия, избрани от народа, стана ясно от думите на Путин.

Той нарече създателите на системите за масово поразяване „герои на нашето време”. „Растящата военна мощ на Русия не застрашава никого. Нямаме планове да използваме този потенциал в настъпление”, подчерта Путин.

„Русия ще отговори на ядрено нападение. Това ще бъде направено моментално, няма значение каква бомба е използвана срещу нас”, подчерта Владимир Путин.