Групировката "Ислямска държава" разпространи видеозапис, на който момче убива израелски арабин, обвинен, че шпионирал в полза на израелските тайни служби Мосад. Ройтерс публикува видео, в което моментът на екзекуцията е спестен поради етични съображения, с уточнението, че не може да потвърди автентичността на кадрите. Израел отрече екзекутираният мъж да е шпионин на Мосад.

Във видеото коленичилият мъж е представен като Мухамад Саид Исмаил Мусалам, показан е и неговият израелски паспорт.

След това глас, за който се твърди, че е на израелския шпионин, казва на арабски (със субтитри на английски) следното:

„Името ми е Мухамад Саид Исмаил. Аз съм на 19 години. Аз съм от Йерусалим. Работех като пожарникар.

Моята история. Имахме съсед евреин, който беше полицай. Той дойде един ден и ме попита дали искам да работя за (еврейското) разузнаване. Казах му, че ще си помисля. В Палестина заплащането, което получавах за изпълнение на задачите си, бе 5000 шекели или повече в зависимост от важността им. Колкото по-голяма е мисията и по-ценна информацията от нея, толкова повече са и парите”.

На следващите кадри е Мусалам с оранжев гащеризон, а дете го държи зад врата и до поставя на колене.

Следва изявление на боец на „Ислямска държава” на френски език (със субтитри на арабски и на английски):

„Слава на Аллах, Силният, Всемогъщият, който покорява неверниците и атеистите. Нека благословии и мир да бдят над Пророка на милостта и Пророка на войната. Що се отнася до това, което следва... О, евреи, Аллах ни дари с убийствата на ваши последователи във вашата собствена крепост, във Франция. А за това тук, в „Ислямска държава”, тук са младите лъвове на Халифата. Те ще убият този, който е изпратен от глупавото Мосад да шпионира тайните на муджахидини и мюсюлманите. Зъл изменник шпионин. Аллах отблъсна вашия заговор и вие не постигнахте нищо добро. В краткосрочен план, вие ще видите легионите на Халифата да удрят земите и крепостите ви. Те ще освободят Йерусалим от вашата мръсотия с позволението на Аллах. В действителност те го виждат като далечна реалност, но ние го виждаме близо.

О, евреи, в действителност този, който ви даде Йерусалим, каза: „Кръстоносният поход приключи”. Но днес ние ви казваме, че ислямските завоевания започнаха и евреите се страхуват, защото обещанието ни е близо.

О, поддръжници на „Ислямска държава”, о, внуци на Мохамед Ибн Муслам, ние разкриваме пред вас някои от имената и снимките на шпиони в Йерусалим, затова накарайте тези, които са ги наели, да видят кръвта им да хвърчи. Увийте ги, където ги видите, за да задоволите удоволствието на Аллах Всемогъщия и да успеете в отвъдния живот. Пророкът (мир и благословии на праха на Аллах) каза: "Неверникът и убиецът му никога няма да се съберат в адския огън".

Самата екзекуция, осъществена от детето, не се вижда във видеото.

Властите в Израел съобщиха, че са запознати с видеото, но също не могат да потвърдят автентичността му.

Министърът на отбраната Моше Яалон заяви, че десетки араби от Израел са се включили в редиците на "Ислямска държава".

"Няколко десетки израелски араби са се записали в "Ислямска държава" и са заминали да се бият (в Ирак и Сирия, бел. ред.), някои от тях са убити, други арестувани при завръщането си или преди да заминат, но това не е разпространено явление сред израелските араби", заяви министърът пред националното радио, цитиран от АФП.

Според него, "не е трудно" да се разпространяват идеите на "Ислямска държава", включително в Израел, благодарение на интернет".

Яалон отрече твърденията на джихадистите: "Този израелски арабин няма нищо общо с Мосад, нито с която и да било институция, свързана със сигурността в Израел".