Влошаване на условията за работа и все по-голям риск за живота и здравето на журналистите в целия свят отчитат в годишните си анализи „Репортери без граници” и Проектът за закрила на журналистите.

Общо 80 журналисти са били убити през тази година, 348 са в затвора, а 60 са държани като заложници от екстремисти.

Афганистан е най-опасната страна за представителите на медиите с 15 убити, голяма част – в рамките на само един атентат на ИДИЛ, директно насочен срещу журналистите. В Сирия са били убити 11 репортери, оператори и фотографи, в Мексико (най-смъртоносното място извън зона на конфликт) – 9. В САЩ нападение на екстремист срещу малък регионален вестник взе 6 жертви.

Огромен международен отзвук получиха убийствата на Джамал Хашоги (Саудитска Арабия) и Ян Куцияк (Словакия). В единия случай все по-ясно се говори за акция на специалните служби, разпоредена на най-високо ниво, докато другото посегателство (без аналог в словашката история) беше директно обвързано с работата на младия репортер по разкриване на връзките на местния политически елит с италианската мафия.

„Репортери без граници” припомнят в своя доклад и смъртта на русенската тв водеща Виктория Маринова. Убийството, за което беше задържан младеж, е представяно от властите у нас като несвързано с работата й, но от организацията припомнят, че последното предаване на Маринова е било посветено на злоупотребите с еврофондове и самите разследващи все още не са изключили нито една хипотеза.

Повече от половината затворени журналисти пък са в само 5 страни – Китай, Иран, Саудитска Арабия, Египет и Турция. Режимите, управляващи в тези държави, затегнаха примката си около медиите като позволеното отразяване често е по-скоро с цел изграждане на култ към личността.

Повечето хвърлени в затвора са с обвинения за престъпления против държавността или за принадлежност към организации, обявени от властта за терористични.