Осеметажна сграда в предградията на бангладешката столица Дака, в която са се намирали няколко текстилни предприятия, се е срутила днес, убивайки поне 113 души, съобщава АФП.

Първоначалните съобщения бяха за поне 82 жертви, но броят им нарасна, докато спасителните екипи издирваха оцелели сред развалините

Единствено партерният етаж на „Рана Плаза” в предградието Савар на Дака е останал непокътнат, при срутването на сградата, която според официални източници е била незаконно построена.

Работници и спасителни екипи се опитват да разчистят отломките, за да могат да достигнат до пострадалите, а телата на загиналите се изнасят през развалините, които кореспондентът на агенцията описва като след земетресение.

По официални данни най-малко 700 души са били ранени в резултат на срутването.

„Цялата сграда се срути за минути. Повечето работници нямаха никаква възможност да избягат,” заяви началникът на местната противопожарна служба Ахмед Али и допълни, че много хора още са в капан.

Пожарникари и военни успели да се промъкнат в срутения шести етаж на сградата и спасили 20 души осем часа след инцидента, каза още Али. „Ще продължим да търсим оцелели през нощта, колкото и време да отнеме,” увери той.

„Чуват се викове на хора под развалините, молещи за спасение, докато хиляди близки чакаха разтревожени наблизо, някои от тях скандираха името на Аллах. „Спасете ни, моля ви! Тук има 30 души. Моля ви, спасете ни", викаше жена, блокирана под развалините,” разказа зам.-началникът на полицията в Дака Масуд Хосаин.

Оцелели заявиха, че снощи в сградата се появили пукнатини, което наложило евакуация на хората, но им било наредено да се върнат отново на производствените линии.

Операциите по издирването и спасяването на пострадалите продължават.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!