Отново хиляди на протест в Русия. Шествия и митинги имаше в Москва, Санкт Петербург и Нижни Новгород. Опозицията настоява за нови избори за парламент и президент, тъй като според тях вотовете на 4 декември и 4 март са били опорочени и фалшифицирани. Протестите отново бяха последвани от десетки арести. Единият от задържаните е лидерът на левия фронт на Русия - Сергей Удальцов.

Днешните митинги бяха организирани от Лигата на избирателите в Русия и се очакваше на тях да се съберат представители на всички партии, недоволни от изборите.

Въпреки това, на най-големия протест – този в Москва, дойдоха много по-малко хора от предварително заявените 50 000 души. По данни на самата опозиция, присъствалите са били около 30 000, а според полицията - не повече от 8 000 души.

Снимка: БГНЕС

Според един от най-известните руски писатели - Борис Акунин, след сблъсъците с полицията през последните дни е станало ясно, че времето на романтизма в Русия вече е приключило.

Надявам се, че това ще е следващ етап в израстването на опозиционното движение, заяви Борис Акунин. Властта се провали с това, че изкара спецчастите и ги насъска срещу хората.

Днешният митинг според наблюдателите ще покаже колко силна е опозицията след победата на Путин на президентските избори. Протестите през зимата бяха най-мощните прояви на недоволство в постсъветската история на Русия и събираха по около 100 000 души.

Дисидентите получиха подкрепа и от бившия държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс. Победата на Владимир Путин на изборите за президент на Русия може да е последната както за него, така и за путинизма, пише Райс в своя статия във вестник "Вашингтон пост".

„Путин постигна своето, сменяйки собственото си протеже и заемайки стария си пост в Кремъл, за да укрепи авторитаризма и политическия застои", констатира Райс. Според нея бъдещето на Русия зависи от линията на поведение, която ще избере растящата средна класа, явяваща се неразделна част от света и недоволна от политическите игри, присъщи на Кремъл в последните години.