Десетки хиляди граждани на Словакия протестираха днес в страната с искане за предсрочни избори, след като оставката на премиера Роберт Фицо не уталожи общественото недоволство, разпалено от убийството на разследващ журналист, предадоха осведомителните агенции.

Според АФП протестиращите в столицата Братислава са били най-малко 20 хиляди. Създателите на движението "За честна Словакия", което настоява за независимо разследване на убийството на 27-годишния журналист Ян Куциак и годеницата му, съобщиха, че за днес са насрочени подобни демонстрации в 34 града в Словакия и 25 в чужбина.

Страната е в политическа криза след убийството на Куциак, който проучваше връзките между водещи политици и италианската мафия.

Организаторката на митинга в Братислава Каролина Фарска каза пред множеството, че лидерите на коалицията се държат за властта, за да прикрият всички корупционни скандали. Националната телевизия оцени участниците в столичния митинг на 50 хиляди, допълни Ройтерс.

Днес в Словакия бе третият пореден ден на демонстрации, на които се виждаха транспаранти като "Правителството не работи", "Долу Фицо" или "Честна Словакия за нашите деца". Освен призивите за предсрочни избори имаше и такива за обща стачка.

Застреляният Куциак е разследвал връзки между италиански престъпни групировки и приближени на премиера Фицо. Убийството предизвика редица оставки, включително на вътрешния министър.

Вчера и премиерът Фицо подаде оставка в името на запазването на управляващата коалиция.

Президентът възложи на негов приближен в управляващата партия "Смер" (Посока) да състави нов кабинет, но протестите в Словакия не стихнаха, заключават агенциите.