Кралски особи и десетки хиляди румънци изпращат днес бившия румънски крал Михай в последния му път.

Той почина на 5 декември в Швейцария на 96-годишна възраст, а днес ще бъде погребан с държавни почести в Румъния, съобщават местни медии и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.  

Снимка: EPA

Британският престолонаследник принц Чарлз, шведският крал Карл ХVI Густав и кралица Силвия, бившият испански крал Хуан Карлос и кралица София бяха сред присъстващите на кратка религиозна служба в Тронната зала на Кралския дворец в Букурещ, където ковчегът с тленните останки на Михай I бе изложен за поклонение през последните два дни. Шведският крал отдаде чест, когато ковчегът бе поставен на подиума.

Снимка: btvnovinite.bg

От страните извън Европа за погребението на Михай I пристигна принцеса Муна ал-Хюсеин, майка на йорданския крал Абдула Втори.

Снимка: EPA

Сред останалите присъстващи кралски особи са великият херцог на Люксембург Анри, принцеса Астрид и принц Лоренц от Белгия, представители на кралските семейства на Лихтенщайн, Бахрейн, България, Гърция, Сърбия, Албания, Франция, Прусия, Италия и Португалия, както и на императорските фамилии от Русия, Австрия и Германия.

Снимка: btvnovinite.bg

След религиозната служба в Тронната зала ковчегът бе изнесен на площада пред Кралския дворец и поставен на лафет на оръдие от осем войници от почетния караул, а военен оркестър изпълни погребални маршове. В момента, в който ковчегът бе свален от катафалката, множеството, което се бе събрало на площада, започна да ръкопляска и да скандира името на краля и лозунги, като "Монархията ще спаси Румъния" и "Долу комунизма", съобщава Аджерпрес.

Снимка: EPA

Крал Михай I управлява два пъти Румъния, преди да бъде принуден да абдикира от комунистите през 1947 г. 

Сред официалните лица на площада пред кралския дворец бяха румънският президент Клаус Йоханис, придружен от съпругата му Кармен Йоханис, председателят на Сената Калин Попеску Таричану, председателят на Камарата на депутатите Ливиу Драгня, членове на румънското правителство. Присъстваха и представители на дипломатическия корпус, сред които посланикът на САЩ в Букурещ Ханс Клем. На церемонията бяха и бившият президент на Румъния Емил Константинеску, бившият премиер Дачиан Чолош и други, отбелязва Аджерпрес.

Хиляди хора от всички възрасти дойдоха да изпратят краля в последния му път. Облечени в черни дрехи, те носеха цветя, знамена и кралския герб.

Снимка: btvnovinite.bg

Погребалната процесия се придвижва пеша, а лафетът на оръдието е теглен от военен автомобил. В процесията са петте дъщери на Михай и неговият внук Николае, който бе лишен от права над короната през 2015 г. заради твърдения, че има извънбрачно дете.

Снимка: btvnovinite.bg

Кортежът премина по някои от главните булеварди в румънската столица на път към Патриаршеската катедрала, която се намира на хълма на Митрополията. След религиозна служба там, в присъствието на президента и премиера на Румъния, погребалният кортеж ще продължи към Кралската гара Бъняса, откъдето ковчегът с тленните останки на краля ще бъде превозен с кралския влак до Куртя де Арджеш.

В този град, който е бил първата столица на румънската държава, се намира кралското гробище, където от 1914 г. се погребват всички крале и кралици на Румъния.