Десетки хиляди демонстранти излязоха по улиците на няколко американски града на протест срещу мигрантската политика на президента Доналд Тръмп.

Протестиращите се обявиха срещу указа на Тръмп, подписан в петък, който забранява влизането в САЩ на граждани от седем държави с преобладаващо мюсюлманско население.

В Ню Йорк, Вашингтон и Бостън втора вълна на протести започна след спонтанните митинги на много летища в събота, когато имиграционните власти започнаха да прилагат президентския указ.

Снимка: Reuters

Решението, което забранява приемането на сирийски бежанци и влизането в САЩ на пътуващи от Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан, доведе до арестуването и депортирането на стотици хора, пристигнали на американски летища.

16 главни прокурори обявиха указа за незаконен. Няколко федерални съдии временно спряха депортирането на имигранти с визи.

Снимка: Reuters

Въпреки протестите обаче администрацията на Тръмп е категорична в решението си за забраната.

Визите ще бъдат отпускани веднага щом бъдат въведени възможно най-строгите политики, заяви президентът и отрече това да е забрана за мюсюлманите.

Междувременно във Великобритания над 1 млн. души подписаха петиция срещу посещението на Тръмп при Кралицата. Това означава, че искането им ще бъде обсъдено в британския парламент.

Недоволството срещу имиграционната политика на Тръмп хвърли сянка и върху връчването на наградите на Гилдията на филмовите актьори в Холивуд. Критики прозвучаха още при откриването на

„Добър вечер, членове на Гилдията на филмовите актьори и на всички, които са по летищата и които са част от моята Америка”, заяви водещият на церемонията Аштън Къчър

Ема Стоун, наградена за най-добра женска роля за „Ла Ла Ленд”, похвали колегите си за твърдата им гражданска позиция. „Живеем в коварно време, случват се непростими и страшни неща и е нужно действие”, каза тя.

За стремежа да бъдат заличени различията между хората беше наградата на Гилдията за най-добър актьорски състав. Това е филмът „Скрити фигури”, който отразява приноса на три цветнокожи математички в космическата надпревара през 60-те години на миналия век.