Десетки хиляди души бяха евакуирани от северния израелски град Хайфа и околностите му заради горски пожари, които продължават вече трето денонощие.

Към момента няма данни за ранени или загинали хора, но десетки къщи са разрушени.

Евакуирани са и детските градини, училищата, университетите и дома за възрастни хора в града.

Снимка: Reuters

Тази сутрин автомагистрала 443, която свързва Йерусалим и столицата Тел Авив, беше временно затворена.

Поне половината от пожарите изглежда са умишлени палежи, коментира министърът на вътрешната сигурност Гилад Ердан. Думите му потвърди и премиерът Бенямин Нетаняху, като допълни, че виновните са най-вероятно подппалвачи терористи.

„Всеки пожар, запален умишлено или в резултат на подбуждане на омраза, е терористичен акт, ще бъде приеман като такъв и наказван с цялата необходима строгост”, заяви Нетаняху.

Полицаите все още не потвърждават това, но намекнаха, че зад палежите може да стоят политически подбуди.

По-рано днес Турция изпратила специален самолет за гасене на пожари по молба на Израел държавата да помогне при справянето с бедствието.

Правителството на Израел поискало въздушна подкрепа за  гасене на пожари от Хърватия, Кипър, Гърция, Италия и Русия, добави той.

Липсата на дъжд в съчетание с много сухия вятър и силните източни ветрове тази седмица разпространиха горските пожари в централните и северни райони на Израел, както и на места в окупирания от Израел Западен бряг.