Българското Министерство на финансите опроверга съобщенията, че страната ни се е съгласила да повиши вноската си в бюджета на Евросъюза заради напускането на Великобритания.

Новината беше съобщена от агенция "Ройтерс" след среща на осемте източноевропейски страни с комисаря за бюджета Гюнтер Йотингер.

В разговорите в Будапеща са участвали министрите на финансите на държавите от бившия социалистически блок, които сега са членки на Евросъюза.

Според Йотингер те са приели да увеличат вноската от 1% на 1,1%.

В опровержението си до медиите от Министерството на финансите заявяват, че "подобна позиция не е била обсъждана в нито един работен или официален формат за преговори между държавите-членки и Европейската комисия".

Първото предложение на Комисията за бюджет на ЕС за следващия програмен период се очаква да бъде представено през май тази година.

Дебатът за многогодишната финансова рамка предстои и в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, като София ще бъде домакин на две тематични конференции на високо ниво през март и през юни тази година.