Френската полиция арестува около 100 души при неразрешен протест до посолството на САЩ в Париж, предадоха световните агенции.

Антиамериканските демонстрации по света, понякога завършващи с жертви, нараснаха след излъчването на откъси от произведения в САЩ антиислямски филм "Невинността на мюсюлманите", който нарича исляма "раково образувание".

След като полицията попречи на около 250 протестиращи мъже, жени и деца да стигнат до сградата на американското посолство, те се разпръснаха на малки групи. Някои от тях се насочиха към сградата на намиращото се в близост министерство на вътрешните работи, където бяха разположени голям брой полицаи.

Общо около 100 души, главно мъже, бяха задържани за кратко за проверка на самоличността. Според полицията сред демонстрантите е имало мюсюлмани, "близки до салафитите".

Четирима полицаи са били леко ранени при сблъсъци с демонстрантите.

Антиамериканските протести започнаха в началото наседмицата. Във вторник в либийския град Бенгази бяха убити посланикът на САЩ Кристофър Стивънс и трима сътрудници на посолството. Нападения имаше и срещу посолствата на САЩ в Египет, Йемен, Судан и Тунис.