За по-малко от две години 44 афганистански войници, пристигнали в Съединените щати за военно обучение, са изчезнали, най-вероятно в стремежа си да живеят и работят нелегално в Америка. Това заявиха представители на Пентагона, цитирани от Ройтерс.

Броят на изчезналите е относително малък, тъй като около 2200 афганистански войници са били на подготовка в САЩ от 2007 г. насам, но повдига въпроси за сигурността и процедурите за подбор в програмата, отбелязва агенцията.

Те са и потенциално притеснителни за администрацията на американския президент Барак Обама, която е похарчила милиарди долари за обучение на афганистанската армия.

Разкритията може да подхранят критиките от поддръжници на кандидата за президент на Републиканците Доналд Тръмп, който обвини администрацията на Обама, че не успява да проучва внимателно имигрантите от мюсюлмански държави, и обеща по-твърда позиция, ако спечели поста.

Снимка: Reuters

Макар че и други чуждестранни войници на обучение в Америка понякога бягат, броят на изчезналите афганистански войници е притеснителен и необичаен, казва представител от Министерството на отбраната в САЩ.

Само от септември осем афганистански войници са напуснали военните бази без позволение, каза пред Ройтерс говорителят на Пентагона Адам Стъмп.

Той допълни, че общият брой изчезнали от януари 2015 г. е 44.

Обмислят се мерки за затягане на критериите, за да може тази практика да спре.

В американската обучителна програма афганистанците се проучват, за да се гарантира, че не са нарушавали човешки права и не са участвали в бойни групировки, преди да бъдат допуснати в САЩ, обясни Стъмп.

Представител на отбраната, пожелал да остане анонимен, допълни, че няма доказателства някой от избягалите да е извършил престъпление или да представлява заплаха за САЩ.

Снимка: Reuters

В афганистанската армия понякога се внедряват талибански бойци, които извършват нападения срещу афганистански и американски войници, но подобни инциденти са намалели заради по-засилени мерки за сигурност, отбелязва Ройтерс.

Доналд Тръмп, който обяви намерения да построи стена на границата между САЩ и Мексико, предложи да бъде наложена временна забрана за мюсюлмани, които искат да влязат в Америка, и каза, че службите трябва да извършват повече расово профилиране, за да ограничат заплахата от атаки на американска земя.

Снимка: Reuters

След като Омар Матийн, чийто баща е роден в Афганистан, уби 49 души в нощен гейклуб в Орландо през юни т.г., Тръмп заяви, че забраната за имигранти трябва да продължи, докато САЩ не са в позицията да проучват внимателно хората, влизащи в страната.

Милиарди долари за обучение

Вашингтон е отделил повече от 60 млрд. долара от 2002 г. насам за обучение и екипировка на афганистански войници, но сега талибаните контролират повече територия в Афганистан, отколкото по което и да е време от нахлуването на САЩ през 2001 г. досега.

По-рано тази година Обама отложи плановете да намали американските сили в Афганистан почти наполовина до края на годината, като вместо това избра да запази там 8400 войници до края на президентския си мандат през януари.

Военните обучителни програми водят в САЩ войници от цял свят с цел да се изградят военни връзки и да се подобрят способностите при съвместни операции.

Снимка: Reuters

В някои случаи афганистанците, които са изчезнали, са били в САЩ в училище за рейнджъри и обучение за събиране на разузнавателна информация. Самоличността им не се съобщава. Макар че избягалите са били в Съединените щати на военно обучение, те невинаги са били във военни бази.

Когато някой отсъства за повече от 24 часа, веднага за това се информира американското вътрешно министерство. В един от случаите Пентагонът е потвърдил, че афганистански курсант е бил задържан от канадската полиция, докато се опитвал да влезе в Канада от САЩ.

Не е ясно колко други са били локализирани от американските власти, а от вътрешното министерство не са отговорили веднага на запитването за коментар от Ройтерс.

Според експерти бягствата могат да се обяснят с нисък морал и недостатъчно обучение за борба с талибаните, както и с липсата на икономически възможности в обеднялата страна.

“Tе се изправят срещу страховит враг с много ограничени ресурси, а на мнозина афганистански войници не им се плаща навреме”, казва експертът Майкъл Кугелман от вашингтонски мозъчен тръст.