Задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, както и обиските в домовете им, са в разрез с върховенството на закона, е заключението на евродепутатите от ЕНП, които дойдоха на проучвателна мисия у нас след акцията срещу знакови лица от принадлежащата към групата партия ГЕРБ.

„Не е добре, ако някой се опитва да наруши законодателството и после да каже: “Нарушавам законодателството, нарушавам върховенството на закона, защото искам да защитя върховенството на закона.” Ако искаме да защитим върховенството на закона всички ние трябва да действаме в съответствие с върховенството на закона“, заяви Моника Холмайер от Комисията по бюджетен контрол на ЕП.

Според нея действията на МВР не са били в съответствие с българското и европейското законодателства и е смайващо, че „човек, обвинен в сериозни престъпления, се явява свидетел“ (вероятно се визира Васил Божков – б.р.).

„Една политическа сила в правителството се опитва да унищожи опозицията и да каже, че предишното правителство е виновно за корупцията“, добави Моника Холмайер, цитирана в официалното съобщение.

Европейската прокуратура трябва да работи спокойно и без намеса от страна на българското правителство, подчертават евродепутатите от политическото семейство на ГЕРБ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!