Днес всички говорят за блокирането на "Фейсбук" и платформите "Инстаграм" и "Уотсъп".

За компаниите, които използват "Фейсбук" за онлайн бизнес последствията са повече от липса на статуси и лайкове, казва експертът по киберсигурност Александър Свердлов.

Снимка: bTV

"Тази зависимост е критична за бизнесите, които не са изградили резервни варианти. Много компании предоставят "логин" чрез "Фейсбук". Техните потребители не са могли да се свържат, например онлайн магазини", обяснява Свердлов.

Клиентите на таксиметровата компания, която управлява Илия Василев, използват и "Месинджър" за поръчка на кола.

Снимка: bTV

"Това създаде грижи на нашите потребители и ние трябваше да реагираме бързо, за да използват някои от другите алтернативни канали", каза той.

Сривът стана часове след като бивша служителка на "Фейсбук" даде интервю за Си Би Ес, в което твърди, че мрежата дава приоритет на печалбите си пред това да пази потребителите от насилствено или поляризиращо съдържание.

Снимка: bTV

"Фейсбук осъзна, че ако направи алгоритъма по-сигурен, хората ще прекарват по-малко време онлайн, а компанията ще прави по-малко пари", заяви Франсис Хауген.

Не всички обаче са недоволни от спирането на "Фейсбук".

Снимка: bTV

Бившият служител на американските тайни служби Едуард Сноудън написам че за един слънчев ден светът е станал по-здравословно място.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!