Европейският съюз предприема важен ход за промяна. 71 години след подписването на декларацията, поставила началото на Европейския проект, в Европарламента в Страсбург стартира „Конференция за бъдещето на Европа“, която ще продължи близо година.

Какви промени се очакват и кой ще взима решенията?

Евентуалното нарушаване на досегашното статукво толкова много тревожи част от европейските институции, че само допреди 48 часа това събитие рискуваше да бъде анулирано.

Накратко – Европарламентът настоява гражданите да имат много по-голяма тежест при взимането на ключови решения. Европейският съвет пак иска отделните държави да бъдат по-независими т.е. борба за власт, която вместо да я реформира, може да блокира Европа.

През април ЕК пусна в действие цифров портал, в който всеки европеец може да предлага идеи за промени. Ключов въпрос остава как ще се взимат решенията в Европа.

„Европейските граждани искат ефикасни решения. Но, ако е задължително единодушие или пък продължава да съществува правото на вето, как ЕС може да взима ефикасни решения?“, казва председателят на Европарламента Давид Сасоли.

Три години след като е предложил идеята за тази конференция, френският президент я откри днес, в момент на изпитание за Съюза.

„Разединихме се в началото на тази криза. Докато купувахме маски, докато затваряхме границите си, дори за излизането от кризата. Разединихме се във всеки случай, в който се оказвахме зависими от някого“, каза Еманюел Макрон.

В дебатите през следващите месеци ще участват депутати от европейския и националните парламенти, както и граждани, определени с жребий.

През пролетта на следващата година би трябвало да видим кой е надделял в битката за власт – дали изобщо някой е чул мнението на европейските граждани, дали Брюксел е запазил правилата си, или пък дали националните интереси надделяват над общите за Европа.