Ден на траур в Русия в памет на загиналите при пожара в търговския център в Кемерово. Трагедията отне живота на 64 души, 41 от които деца.

Цяла Русия скърби за загиналите в Кемерово. В града се състояха няколко погребения. По време на едно от тях, майка си взе последно сбогом с двете си деца, прегръщайки техните ковчези.

В Москва хиляди хора палеха свещи и полагаха цветя.

Снимка: Reuters

Президентът Владимир Путин запази минута мълчание в памет на жертвите.

Разследването на трагедията продължава. До момента са задържани петима души. Сред тях е управителката на търговския център. Тя заяви пред властите, че причината за избухването на пожара е палеж.

„Аз самата съм майка, отлично разбирам какво изпитват хората, които сега погребват децата си, но не искам да се виня за случилото се”, заяви Надежда Суденок.

По последни данни пожарът е тръгнал от игрален комплекс на четвъртия етаж.

Снимка: Reuters

Вентилационната система не се изключила и пламъците са се разпространили много бързо. Пожарната аларма не е работила, а повечето врати били блокирани, за да не могат хора без билети да влязат в киносалоните.

Властите издирват украинец, който според тях е разпространявал невярна информация за броя на жертвите.

Според следствието неговата цел е да била да дестабилизира ситуацията в Русия, опитвайки се да предизвика масово недоволство.

Снимка: Reuters

Книга за съболезнования беше отворена в руското посолство в София.

Снощи в Русия се проведоха масови протести. Демонстрантите обвиняват властите в манипулация и укриване на информация за трагедията.

Снимка: Reuters

Поискана беше и оставката на преизбрания наскоро президент Владимир Путин.