Валдис Домбровскис е новият еврокомисар по търговията в Европейската комисия. Той ще заеме позицията на Фил Хоган, който подаде оставка в края на август след нарушаване на предписанията срещу COVID-19, посещавайки вечеря с повече от 80 гости.

Домбровскис е изпълнителният зам.-председател на ЕК по икономическата политика на ЕС. С новата длъжност, обаче, част от неговите стари задължения ще бъдат намалени. Освен това той е и бивш премиер на Латвия. Заради управленския му опит негови колеги са го посочили като „логичния избор“ за поста, според „Файненшъл таймс“.

В България името на Домбровкис нашумя покрай дискусиите за влизането на страната ни в "чакалнята за еврото".

Назначението идва от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Това е нейната първа смяна в състава на националните комисари и комисията от встъпването ѝ в длъжност през декември миналата година и идва след скандал.

След оставката на Фил Хоган Ирландия губи желания ресор търговия. Новият еврокомисар на страната ще бъде Марейд Макгинес. Тя ще отговаря за финансовите услуги и финансовата стабилност, след като досега беше евродепутат и зам.-председател на Европейския парламент.