Продължава да е тежка ситуацията в големите украински градове Харков и Николаев, където не минава ден без обстрел срещу жилищни квартали.

Руски ракети унищожиха предприятия на военната индустрия на Украйна край столицата. Не се съобщава за жертви.

„През нощта с високоточни далекобойни ракети "Калибър" с морско базиране беше нанесен удар по военен обект край Киев. В резултат бяха унищожени цехове за ремонт на противовъздушни ракетни системи. Количеството и мащабът на ракетните удари по Киев ще се увеличават“, заяви говорителят на руското външно министерство Игор Конашенков.

Въпреки че руските части отстъпиха от района на Киев, опасностите за местните жители остават. Не само в обществени сгради и по пътищата, но дори в къщите, където са се били настанили руските войници, са минирани. Кметът на село Гавроншчиня и неин сътрудник са посрещнати от взрив, когато отварят вратата на мазето на кметството.

„Ослепителна експлозия първо, после дойде болката. Опипах се, ръцете и краката ми бяха цели, но не знаех какво става с очите ми“, разказа тя.

Ударите срещу Киев и други цели край Чернигов идват часове след потъването на флагмана на руския черноморски флот ракетоносеца "Москва". Руското командване обясни загубата с пожар на боеприпаси и последвала детонация. Украйна твърди, че го е поразила с две противокорабни ракети "Нептун".

След месец и половина съпротива руската армия превзе металургичния комбинат в Мариупол. Хуманитарната обстановка в града е катастрофална. 

Дмитрий Юрин става свидетел на нападението срещу Драматичния театър на 16 март. Решава да бяга към Лвов, но няма пряк път. Плува два часа и половина в замръзващото Азовско море, за стигне до сигурно място на сушата.

„Беше ледено студено, но знаех, че мога да го направя. Завързах две празни бутилки от по 5 литра на всяка ръка, за да не се вижда главата ми. Трябваше да изглежда като боклук, плаващ във вода“, разказва Дмитрий.

Според ООН бежанците от Украйна вече са над 5 милиона.