Международният ден на труда се отбелязва официално на 1 май с решение на Втория интернационал през 1891 г. Датата е избрана в памет на жертвите от потушаването на работническите протести в Чикаго от 1-4 май 1886 г., когато за първи път профсъюзите поставят искането си за нормиран 8-часов работен ден.

Зачитан като официален празник в над 80 държави по света, Денят на труда е експлоатиран от различни политически доктрини през годините – източни и западни – но остава празник в чест на правата на трудещите си във всички сфери на живота.

Повод за празник – повод за протест

В Русия Първи май традиционно преминава като празничен ден, отбелязван и от политическите противници на управляващите в Кремъл.

„Президентите на Русия” Владимир Путин и Дмитрий Медведев се включиха днес в многохилядния митинг, организиран от профсъюзите на Манежния площад в Москва. Новият-стар и старият-нов държавен глава извървяха част от шествието и се смесиха с гражданите, под зоркото око на камерите и десетки охранители.

Пред медиите двамата държавници изразиха задоволство от организацията ....

Но Първи май няма да е повод за празник навсякъде в Европа.

В съседна Гърция 1 май ще премине под знака на протестни действия срещу суровите икономически мерки, налагани от правителството. На пет дни от предсрочните парламентарни избори в страната, социалното и политическо напрежението в южната ни съседка достига върхови граници

С демонстрации ще бъде отбелязан Денят на труда в Испания, като шествията на профсъюзите започват около 12 часа българско време. В Португалия, синдикатите мобилизират своите членове за митинги следобед.

Във Франция, където през уикенда предстои втория тур на президентските избори, досегашният кандидат на крайната десница Марин льо Пен свиква своите симпатизанти в Париж, на контра-митинг срещу официалните в които се очаква да се включат претендентите за поста на държавен глава Никола Саркози и Франсоа Оланд.

Движението „Окупирай” отправи глобален призив към своите симпатизанти към протестни действия в цял свят.

Очаква се демонстрации да се проведат в Ню Йорк и Сан Франциско, където активисти са призовали към окупиране на моста „Голдън Гейт”.