Ескалира напрежението в Сърбия. Хиляди демонстранти поискаха оставката на президента Вучич, възстановяване на демокрацията и на свободното слово.

Стигна се и до сблъсъци с полицията, край президентството в Белград. Това става за първи път от началото на мирните демонстрации през есента.

Демонстрантите в Белград направиха жива верига около сградата на президентството днес, за да попречат на президента Александър Вучич да излезе от нея, съобщава вестник "Данас". По думите на лидера на движението Двери Бошко Обрадович те правят "обръч около Вучич".

Снимка: Reuters

Председателят на партия Левица Борко Стефанович призова гражданите да стоят пред президентството като "жива верига на свободата" и да не пуснат Вучич да излезе.

Лидерите на опозиционния Съюз за Сърбия призоваха събралото се множество към мирна и ненасилствена форма на борба.

Демонстрантите успяха да пробият полицейската блокада и да докарат блокирания от полицията камион с озвучаване пред сградата на президентството. Борко Стефанович съобщи, че в този сблъсък полицията прибягнала към насилие над депутата Бошко Обрадович, лидер на Двери.

Полицейският синдикат на Сърбия призова полицаите да откажат да се разправят физически с демонстрантите, съобщава още "Данас".

Снимка: Reuters

След кратка блокада, на журналистите, отразили пресконференцията на президента Вучич, бе дадена възможност да напуснат сградата.

Лидерът на Народна партия Вук Йеремич заяви, че демонстрантите няма да се разотидат докато президентът Вучич не се обърне към тях. "Очакваме президентът да дойде да разговаря с гражданите", каза той.

По-рано на пресконференцията Вучич заяви, че е готов да разговаря с всички, но не и с Джилас и Йеремич.

По-рано демонстранти пробиха защитната ограда и стигнаха до входа на сградата на сръбското президентство, съобщи Танюг. В момента, когато президентът Александър Вучич започна обръщението си, част от протестиращите пробиха загражденията и стигнаха до входа, където жандармерията ги спря.

Снимка: Reuters

Протестиращите скандират: "Край с него", "Арестувайте Вучич" ,"Оливер Иванович" (името на косовския сръбски лидер, за който опозицията твърди, че е убит по нареждане на Вучич – бел. ред.).

Снимка: Reuters

Демонстрантите, които дойдоха пред президентството по призива на лидера на движението Двери Бошко Обрадович по обяд, когато президентът обяви, че ще се обърне към народа, са пробили всички защитни съоръжения около сградата, съобщи Вучич. Той допълни, че демонстранните се опитват да проникнат в сградата, но че никой не бива да се страхува и компетентните служби ще реагират.

Снимка: Reuters

Улицата, на която се намира президентството, за момента е затворена за движение, а Борко Стефанович, един от лидерите на опозицията, съобщи на журналистите, че "всички входове и изходи от президентството са блокирани", информира вестник "Блиц".

Снимка: Reuters

Лидерите на опозиционния Съюз за Сърбия Драган Джилас и Бошко Обрадович се опитват да спрат демонстрантите, отправили се към входа на президентството, съобщават репортери от мястото.

Снимка: Reuters

През това време лидерът на Демократическата партия Зоран Лутовац преговаря с полицията, за да не се стигне до употреба на сила.

В началото протестиращите се намираха зад металните заграждения, носеха свирки, сръбски знаменца и транспаранти. Обрадович се обърна към тях, повтаряйки искането за оставките на Вучич, на премиера Ана Бърнабич, на председателката на парламента Мая Гойкович и на директора на РТС Драган Буйошевич.

Пред президентството са и други опозиционни лидери, Вук Йеремич и Драган Джилас.

Снимка: Reuters

Протестите тръгнаха през есента, предизвикани от недоволството от управлението на президента Александър Вучич и премиера Ана Бърнабич. Ще продължат и през следващия уикенд, докато – според самите протестиращи, не преобърнат властта и системата.