Разгневени демонстранти щурмуват посолствата на Германия и Великобритания в суданската столица Хартум, в поредния ден на протести срещу анти-ислямския филм, заснет в САЩ.

Кореспондент на АФП на място съобщава, че протестиращите са успели да проникнат на територията на германската дипломатическа мисия и да изгорят националния флаг.

Според агенцията в демонстрацията участват близо 5 000 души. Суданската полиция е използвала сълзотворен газ, за да отблъсне демонстрантите, някои от които са успели да се покачат на покрива на посолството на Германия.

Фасадата на германската дипломатическа мисия е била опожарена. Очевидци разказват, че на мястото на германския национален флаг в двора на посолството се вее черно ислямистко знаме. Демонстрантите са блокирали улиците, които водят към мисията, за да попречат на пожарните екипи да достигнат до сградата.

Министерството на външните работи на Германия разпространи по-късно официално изявление, според което служителите в дипломатическата мисия в Хартум са извън опасност.

По-рано днес правителството в Берлин обяви, че повишава мерките за сигурност на дипломатическите си мисии по света, като превантивна мярка срещу евентуални анти-западни демонстрации.

Британското външно министерство потвърди информацията за протести пред посолството в Хартум уточнявайки, че на място има разположени въоръжени подразделения на суданската полиция, които охраняват сградата.

След първоначалния отпор, даден от суданските сили за сигурност, които успяха да отцепят района около двете дипломатически мисии, демонстрантите се прегрупираха и се насочиха отново към посолствата.

Очевидци съобщават, че във втората вълна демонстранти участват над 10 000 души.

По-късно бе съобщено, че част от демонстрантите, насочили се към сградата на посолството на САЩ са успели за кратко да проникнат на територията на мисията, преди да бъдат разпръснати с предупредителни изстрели от охраната на дипломатическата мисия.

Целият ислямски свят гори

Анти-американски протести тази сутрин избухнаха отново пред американското посолство в Кайро.

Полицията в Йемен, където вчера в демонстрациите пред посолството на САЩ загинаха четири души, използва гумени куршуми, за да разпръсне тълпата, събрала се пред мисията от сутринта.

Американски военен представител съобщи, че към Йемен пътува специално анти-терористчно звено на морската пехота, което да гарантира сигурността на дипломатите в мисията в Сана.

Спонтанни протести избухнаха в столицата на Индонезия Джакарта, където радикалната групировка "Хизб ут Тахрир" събра над 400 души на протест пред американското посолство.

В Тунис силите на реда използваха сълзотворен газ и гумени куршуми за да разпръснат демонстрация от няколко хиляди разгневени мюсююмани, които се опитаха да пробият кордона около дипломатическата мисия на САЩ.

По последна информация от района около сградата на американското посолство се издига гъст черен пушек.