Близо 500 демонстранти срещу ислямофобията препречиха в събота пътя на събралите се неколцина души от квебекската клетка на германското ислямофобско движение ПЕГИДА, която накрая се отказа от замисленото шествие, предаде Франс прес.

Внушителен полицейски кордон обкръжаваше демонстрантите в местния квартал, наричан Малкия Магреб, където живеят множество изселници от Северна Африка.

Квебекският клон на ПЕГИДА (Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада) не успя да мобилизира своите привърженици за предполагаемата първа проява в този дух в Северна Америка.

Десетина души събра антиислямското движение на паркинга пред търговския център в този квартал, установи АФП.

"Сплотени срещу ислямофобията", "Разбийте ПЕГИДА! На борба с нацистите!" - призоваваха лозунгите над колоната демонстранти срещу ислямофобията. Неколцина млади активисти отблъснаха малкото привърженици на ПЕГИДА в Квебек зад многобройното полицейско обкръжение. После силите на реда заявиха, че квебекският клон на ПЕГИДА отменя своята демонстрация, и бяха посрещнати с радостни викове.

В Квебек ПЕГИДА разполага с групичка симпатизанти, които бяха разпространили призив за демонстрация чрез социалните мрежи. Ядрото им се състои от петима души; един от тях е Жан-Франсоа Асгард, близък до френския Национален фронт.

33-годишният мъж обясни тази седмица пред вестник "Торонто стар", че приканва за демонстрация не само в противодействие на исляма, но и с цел "да заяви, че ако ислямът не се реформира, трябва да изчезне от Запада".

Този апел на квебекския клон на ПЕГИДА беше осъден от цялата политическа класа. Кметът на Монреал Дени Кодер напомни, че градът е "гостоприемна земя", и заяви, че жителите му "ще заклеймят всяка форма на ислямофобия".