В седмицата, в която се чака вота по импийчмънт на американския президент, в Съединените щати започва изборният маратон за Белия дом.

На първични избори демократите трябва да определят, кой да се изправи срещу Доналд Тръмп. Първият ключов щат е Айова.

В средата на нищото този малък щат има твърде голямо влияние върху това кой ще бъде президент. Както се казва: Айова не е първа, защото е важна. Айова е важна именно защото е първа.

До последната минута кандидатите на демократите обикалят всеки ъгъл на Айова в опит да убедят избирателите в най-важното.

Снимка: btvnovinite.bg

„Утре вечер е началото. Началото на края на Доналд Тръмп“, обяви Бърни Сандърс.

Кой ще бие Тръмп изглежда, че е едно от най-важните качества, които избирателите търсят в кандидатите.

„Търся победа през ноември срещу Тръмп. Това е най-голямата ми тревога, защото мисля, че той унищожава международната търговия, фермерите в Айова. Мисля, че той използва всеки начин, за да разруши президентството“, казва д-р Джеймс Блак, избирател в Айова.

Снимка: btvnovinite.bg

Шестима са основните кандидати, но битката за върха, според проучванията е между Джо Байдън, Бърни Сандърс и младия Пийт Бутиджидж.

Представянето в Айова може да е ракета носител за всеки един от тях.

„Освен ролята на барометър, тези първични избори може да кажем, че показват как мисли средностатистическия американец - може да е фермер, учител, работник - успяваме да видим тук в Айова как те мислят и кои теми ги вълнуват.“, обяснява проф. Даниела Димитрова

Професор Димитрова преподава политология в Университета в Айова – мястото, където Джон Атанасов създава първия компютър. Тя казва, че успех в Айова може да превърне някой по-непознат кандидат в следващия обитател на Белия дом - като Джими Картър или Барак Обама.

Снимка: btvnovinite.bg

„До последния момент някои от тях не са направили своето решение. Ако говорите  с тях, ще ви кажат - аз се колебая между двама или трима кандидати, но ходят на срещи, отиват да слушат какво имат да им кажат кандидатите директно“, споделя проф. Димитрова.

Думите й се потвърждават от избиратели на улиците, които споделят, че още не са решили за кого ще дадат своя вот, макар да остават по-малко от 24 часа до изборите.

Едно голямо име сред кандидатите на демократите обаче пропуска изцяло Айова. Бившият кмет на Ню Йорк - милиардерът Майкъл Блумбърг, залага на т.нар. супер вторник, когато едновременно гласуват много щати.

Той вече е похарчил над 300 милиона долара за реклами, включително и 10 милиона за 30-секунден клип по време на Супербола, най-гледаното спортно събитие в САЩ.