Представители на демократичната опозиция във Венецуела присъстваха днес в Европейския парламент, за да получат наградата на ЕП „Сахаров“ за свобода на мисълта.

Тя бе присъдена на 26 октомври на Националното събрание на Венецуела, представлявано от неговия председател Хулио Борхес, и всички политически затворници в списъка на неправителствената организация Венецуелски наказателен форум (Foro Penal Venezolano), представлявани от Леополдо Лопес, Антонио Ледесма, Даниел Себайос, Йон Гойкоечеа, Лорент Сале, Алфредо Рамос и Андреа Гонсалес.

На церемонията днес в Страсбург присъстваха Борхес, Ледесма и членове на семействата на политически затворници.

В изказването си на церемонията председателят на Парламента Антонио Таяни отбеляза, че наградата е не само признание за смелата борба на демократичната опозиция във Венецуела, но и израз на уважението на ЕП към хората в тази страна – към всички, които са несправедливо хвърлени в затвора, защото са изразили мнението си; към всички, които се борят всекидневно да оцелеят заради жестокия режим; към всички семейства, които скърбят за загубата на близките си в месеците на непрекъснати протести за свобода.

Борхес заяви от името на отличените, че наградата е „признание за майките, които се лишават от храна, за да спасят децата си; за децата, които ровят в боклука, за да заситят глада си; за възрастните хора, които умират заради липса на лекарства“.

„Гладът е превърнат в политическа система във Венецуела“, посочи Борхес. Той призова за хуманитарна помощ и за внимателно следене на предстоящите президентски избори.

Кметът на Каракас Антонио Ледесма, който живее в изгнание в Европа, заяви: „За разлика от онези, които държат властта във Венецуела, които управляват с пушки или байонети и потъпкват конституцията и законите на републиката, ние искаме мир (...) Тази награда ни дава повече енергия да продължим да се борим за ценностите и принципите на демокрацията“.

ЕП отбелязва, че Венецуела преживява тежка политическа и икономическа криза. Растящата инфлация пречи на милиони хора да купят основни храни и лекарства. Над 120 души загинаха от началото на годината в улични сблъсъци и демонстрации срещу правителството на президента Николас Мадуро. Националното събрание, в което опозицията имаше мнозинство, бе лишено от правомощия, а според „Венецуелски наказателен форум“ в страната има около 300 политически затворници.

Наградата „Сахаров“ е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за правата на човека и за основните свободи. Тя е на името на съветския физик и дисидент Андрей Сахаров и се присъжда всяка година. Сред носителите ѝ са Нелсън Мандела и Маляля Юсуфзай.