Смъртта на кралица Елизабет II и моментът, в който светът спира за минута. Тази новина затвори една важна страница от историята на Великобритания. Тя посвети цели 70 години от живота си в служене на британския народ. 

По време на управлението си кралица Елизабет II не даде нито едно интервю, а в публичните си речи тя винаги е проявявала дискретност и деликатност. "Ройтерс" събира цитати от нейните речи.  

"Не мога да ви поведа в битка"

"Неизбежно е за мнозина от вас аз да изглеждам далечна - една наследница на историческите крале и кралици. Не мога да ви поведа в битка. Не мога да ви напиша закони или да въздам правосъдие, но мога да направя друго. Да отдам сърцето си и да се посветя на тези древни острови и на всички народи в братските ни нации", казва Елизабет II в коледното си обръщение през 1957 г. 

"Днешните деца ще имаме дълг да направим утрешния свят едно по-добро и по-щастливо място"

"Когато настъпи мирът, не забравяйте, че ние - днешните деца - ще трябва да направим утрешния свят едно по-добро и по-щастливо място. Сестра ми е до мен и двете заедно ви казваме "Лека нощ". Хайде, Маргарет. Лека нощ, деца. Лека нощ и късмет на всеки от вас", казва тя в радиообръщение по време на Втората световна война на 13 октомври 1940 г.

Снимка: Getty Image

Спомен за края на войната 

"Аплодирахме краля и кралицата на балкона и след това тръгнахме по улиците, вървяхме километри. Помня редиците непознати хора, хванали се за ръце и вървящи към Уайтхол, всички просто бяхме пометени от вълна на щастие и облекчение. Мисля, че беше една от най-запомнящите се нощи в живота ми", спомня си Елизабет II за края на Втората световна война, в изявление пред Би Би Си през 1985 г.

"Обещавам ви, че целият ми живот ще бъде отдаден да служа на вас"

"Обещавам ви, че целият ми живот, кратък или дълъг, ще бъде отдаден да служа на вас и на великото имперско семейство, към което всички принадлежим", каза тя в реч по повод рождения ѝ ден на 21 април 1947 г.

Снимка: Getty Image

Речта в деня на коронацията 

"Церемониите, които гледате днес, са древни. Произходът на някои от тях е забулен в мъглите на миналото, но духът и смисълът им сияят през вековете, сега може би дори по-ярко. Искрено се посвещавам да ви служа - така както мнозина са се посветили да служат на мен. През целия ми живот и с цялото си сърце ще се стремя да бъда достойна за доверието ви", каза Елизабет II по време на речта в деня на коронацията ѝ през 1953 г.

"И в нашето семейство има особняци"

"Както и в най-добрите семейства, и в нашето има особняци, пламенни и капризни хлапета и несъгласия", каза тя в реч пред държавни лидери на борда на кралската яхта "Британия" през 1989 г.

Снимка: Getty Image

"Никой, познавал Даяна, не би могъл да я забрави"

"Това, което ви казвам, като кралица и като баба, иде от сърцето ми. Никой, познавал Даяна, не би могъл да я забрави. Милиони, които никога не са я срещали, но се чувстват, сякаш я познават, ще я помнят. Вярвам, че можем да си извадим поуки от живота и от огромната, и трогателна реакция на смъртта ѝ. Споделям твърдото ви желание паметта ѝ да бъде почетена", каза тя след смъртта на принцеса Даяна през 1997 г.

Снимка: Getty Image

"Той бе силата и стабилността ми през всичките тези години"

"Не му е лесно да приема комплименти, но с думи прости - той бе силата и стабилността ми през всичките тези години. Аз и цялото му семейство, тази държава и много други, му дължим дълг, по-голям, отколкото той би признал, или отколкото ние бихме осъзнали", каза в реч Елизабет II, посветена на принц Филип, по време на тържествата за 50-годишнината от брака им през 1997 г.

Снимка: Getty Image

"Не се очакваше да живеем толкова дълго" 

"Не зная дали когато съм била родена, някой е бил измислил, че седемдесетата година от сватбата ще се нарича "платинена". Не се очакваше да живеем толкова дълго", каза тя в коледното си обръщение през 2017 г. 

"Този път ще се обединим с всички нации по света"

"Макар да сме се изправяли пред трудности преди, тази е различна. Този път ще се обединим с всички нации по света в едно общо начинание, ще използваме огромния напредък на науката и инстинкта си за съчувствие, за да се лекуваме. Ще успеем и този успех ще е дело на всеки от нас. Нека се утешим с мисълта, че макар че предстоят изпитания, добрите времена ще се завърнат: ще видим приятелите си, ще бъдем със семействата си, ще се срещнем отново", каза тя в телевизионно обръщение на 5 април 2020 г. след избухването на COVID пандемията.

Снимка: Getty Images

"Очаквам с радост да продължа да ви служа" 

"Очаквам с радост да продължа да ви служа с цялото си сърце. Надявам се този Юбилей да сближи семейства и приятели, съседи и общности - след времена, трудни за мнозина - за да се насладят на празненствата и да размишляват върху щастливите развития в живота ни, които чудесно съвпаднаха с моето управление", каза тя в обръщение по повод 70-тата годишнина от възкачването ѝ на трона през 2022 г.