Бутилконосите делфини могат да помнят индивидуалните изсвирвания на своите събратя в продължение на над 20 години – най-продължителната социална памет, забелязвана в животинския свят. Това сочат резултатите от изследване, разработено от Университета в Чикаго и цитирано от АФП.

Дълги години слоновете се смятаха за животните с най-дълга памет, но нови доказателства показват, че просто не е вярно, твърди авторът на изследването, Джейсън Брук от биологичния институт към Университета.

Брук твърди, че е успял да събере за първи път доказателствата за социално разпознаване при даден биологичен вид, върху период от 20 години – „най-дългата памет” при нечовешки вид, позната досега.

За резултатите си, Брук е работил с 43 делфина в шест зоопарка и аквариуми в САЩ и на Бермудските острови, събирайки записи от изсвирвания, които после пускал на морските бозайници с говорители под водата.

Предишни изследвания са доказали, че делфините използват уникални изсвирвания, за да се идентифицират, и да отговарят, когато ги повикат „по име”, по същия начин, по който хората се различаваме един друг по лицата си.

В един от експериментите си, Брук пуснал записи от „гласовете” на два делфина, които обитавали различни зоопаркове, но се „познавали” като по-малки, живеели заедно.

Оказало се че реакцията на всеки един от делфините, разпознавайки гласа на другия, не се влияе от времето, което животните са прекарали заедно, нито от пола им или евентуалната роднинска връзка.

„Очаквах паметта им да продължава назад 5, може би 10 години. Памет от над 20 години, никога не била демонстрирана при животни”, разказва Брук.

В свободни условия бутилконосите делфини имат продължителност да живота до 20 години, но са известни и екземпляри живели до 45 г.