Великобритания се изправя пред трудни икономически времена, предупреди британският премиер Дейвид Камерън в реч пред парламента.

Миналата седмица 52% от гласувалите на референдума за бъдещето на отношенията между Лондон и ЕС се обявиха за напускане на съюза. Камерън, който защитаваше тезата, че страната му трябва да остане в ЕС, обяви, че до три месеца ще се оттегли от премиерския пост.

По думите на Камерън Великобритания трябва да установи най-тесни отношения с ЕС в сферата на търговията. Освен това правителството трябва да увери бизнеса, че конюнктурата няма да се промени, докато Великобритания не напусне ЕС.

Целостта на Обединеното кралство е от първостепенна важност, каза още британският премиер, цитиран от Ройтерс.

Въпросът се отнася най-вече до съдбата на Шотландия, където преди две години беше проведен референдум за отделянето от Великобритания. Тогава мнозинството шотландци поискаха да останат част от Обединеното кралство.

На сегашния референдум за отношенията с ЕС обаче голяма част от шотландците предпочетоха да останат в ЕС, а гласовете за отделянето Обединеното кралство при запазване на членството в ЕС стават все по-силни.

Днес това намерение – Шотландия да остане част от ЕС, независимо от референдума за т. нар. брекзит, потвърди в Брюксел и първият министър на Шотландия Никола Стърджън.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

Използвани са материали на БТА