Каквото и да постигна през шестте си години на власт Дейвид Камерън ще остане в историята на Великобритания като премиерът, при когото кралството напусна Евросъюза.

Това е тъжен епитаф за политически лидер, който преди време се зарече да спре своята партия да "навира" Европа в очите на хората и със сигурност не е начинът, по който той би искал да слезе от политическата сцена. Той води консервативната партия 11 години - единствено Стенли Боудуин, Маргарет Тачър и Уинстън Чърчил са били начело на партията по-дълго от него. 

Дейвид Камерън е младият политик, за когото британците казват, че е преобразил консервативната партия. Сам нарича себе си либерален консерватор. Той произхожда от благородническо семейство и е в близки роднински отношения с кралското.

Баща е на 4 деца и привърженик на "Астън Вила".

Влиза в политиката след 7 години в частния сектор като пиар. Отвореното му поведение пред медиите го прави популярен в политиката.

Той е вторият министър-председател на Обединеното кралство след Маргарет Тачър, преизбран на поста след пълен мандат.

На нашата публика Дейвид Камерън е известен с противоречивите си оценки за България - от страна на мизерията, която не бива да му се дава за пример, до държавата, от която на Острова влиза приемлив брой емигранти.

Снимка: МС

Популярен е у нас е и просто като Дейвид - така се обръща към него премиерът ни. След обиколка по граничната ограда и посещение в нестинарски ресторант, Камерън даде страната ни за пример как трябва да се пазят границите на Евросъюза.

Първи сигнал за политическия край на Камерън дойде със панамските досиета, където попадна заради офшорната компания на баща си.

Снимка: БГНЕС

Политиката му е насочена изцяло да привлича млади избиратели за консерваторите и да се противопостави на популиста Фараж.

Склонен е на рискови действия. С референдума рискува - и загуби.