Супер ограда, достигаща до края на хоризонта, отблъсква хилядите имигранти на границата на българо-турската граница, разказва репортаж на британския вестник „Дейли мейл” за антиимиграционната политика на България.

Изданието сравнява усилията, които френските власти полагат да отблъснат бежанците в Кале, опитващи да минат под Ламанша, и изграждането на защитното съоръжение на българската граница с Турция.

Ако бариерите и защитните ограждения във Франция са прескачани всяка нощ, то на другия край на Европа е изградена стена, която прави българската граница „непробиваема”, пише вестникът. „Само през последния месец сме спрели над 500 имигранти”, коментира ръководителят на българската гранична полиция Иван Стоянов.

Стоянов допълва: „Половината бяха арестувани от нашите турски колеги, другата половина бяха върнати обратно. България не е целта на имигрантите. Те често отиват до други европейски държави като Великобритания. Те ни използват като транзитна страна”.

Стената има инфрачервени сензори, които улавят образите на опитващите се да преминат родители и деца. Освен това въоръжени полицаи са разположени на стратегически места по съоръжението, пише британското издание.

Репортажът коментира, че България набира войници, за да засили охраната си срещу терористичната групировка „Ислямска държава”. Според изданието страната е била възприемана като лесен маршрут за преминаване на джихадисти, а ИД я включи в картата на ислямския халифат.

По информация на „Дейли мейл” Ирман Кавая, боец на „Ислямска държава”, станал известен, като позира с отрязани глави, е преминал през България, преди да влезе в Сирия.  Изданието припомня, че на българската граница беше арестуван и Фриц-Жоли Жоашен, свързван с терористите Шериф и Саид Куаши, извършили нападението срещу „Шарли Ебдо” през януари.

От „Дейли мейл” коментират още, че въпреки защитните функции на оградата, тя е и край на една отчаяна мечта за хилядите бягащи имигранти.

Изданието цитира Борис Чершиков, говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците: „Много хора бягат от „Ислямска държава. Толкова случващи се едновременно конфликти, от които бягат толкова много хора, е безпрецедентен случай. Оградата е там, за да пази хората, но това означава, че търсещите убежище ще са подложени на по-опасни пътувания и ще трябва да плащат повече на контрабандистите”.

Той пояснява, че личните документи на повечето имигранти са иззети от трафикантите като откуп.